torsdag 11. juli 2013

DIGITALT MIKROSKOP - EN TITT PÅ DETALJENESommeren er her, og ute er det mange småkryp. Så snart snøen forsvinner begynner jakten på edderkopper, fluer, skolopendere, marihøner, meitemark osv. Det er en spennende jakt, og ungene lager små hus til krypene de finner i boksene sine. MEN hvordan ser de egentlig ut de som er så små? Hvordan ser øyne og munn ut? Hva er det som er inni blomstene?

Vi har prøvd mange typer forstørrelsesglass sammen med barna, men aldri funnet noen som vi synes har vært gode nok. Det har kun vært en om gangen som kunne sett på det vi har funnet, uenighet og utålmodighet blant barna, lite refleksjon og utveksling av kunnskap mellom ungene.
 
 
 
Digitalt mikroskop ble da løsningen. Med et digitalt mikroskop kan flere studere det samme samtidig. Vi kan snakke og undre oss over det vi ser. Det vi ser får vi opp i stort format, det er enkelt å justere for å få fram detaljer, og vi kan ta bilde av det vi har funnet som vi kan lagre på datamaskinene til senere bruk.

 


 Mikroskopet bruker vi både inne og ute. Inne kobler vi det opp via PC og projektor. Da blir det virkelig stort og mange kan se samtidig. Ute bruker vi en bærbar PC, er det sol setter vi den i en eske for å skygge for lyset.

 
 
 
 
 
Med mikroskopet kan vi undersøke det meste, ikke bare småkryp og blomster. Vi har undersøkt hendene våre, småsår, genseren, håret, steiner, leker m.m. Her oppdager vi strukturer, mønstre og former, og noen av bildene som blir tatt med mikroskopet er rene kunsten. Kunst som vi kan ta videre med inn på formingsrommet og jobbe videre med der i andre medier.
 
 
 
Mikroskopet er håndholdt med en justering i øverste del av mikroskopet. Det er enkelt å håndtere for barn i alle aldersgrupper, og også 1 og 2 åringene våre synes det var stor stas å bruke mikroskopet. De kan ta et bilde med et enkelt trykk på knappen på toppen av mikroskopet. Vårt mikroskop har også en videofunksjon, men den har vi ikke utforsket enda.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar