fredag 19. juli 2013


QR koder


 

Qr kode, eller Quick Response koder er en mosaikk-kode, som kan sammenlignes med en strekkode. Til daglig ser vi koder  på melkepakker, brus, godteposer, ID skilt osv, men her i Kirketunet barnehage henger det store QR koder både utenfor barnehagen, og inni barnehagen. De QR kodene vi har i barnehagen har vi laget selv, med appen «Qrafter Pro». Noen av QR kodene har vi voksne laget , mens andre har barna fått være med på å lage.

I uteområdet vårt henger det nå masse koder rundt omkring, på gjerder, sjørøverbåten, fotballbanen og ved snekkerbenken. Når barna skanner koden på sjørøverbåtenbåten, kommer det opp sjørøversanger, som vi mener kan være med på å forsterke pirat- leken som oftest lekes i sjørøverbåten . Ved insektsveggen vår henger det koder som viser film av eddderkoppen som spinner sitt nett, av ei marihøne som spiser, og selvsagt sangen «Lille petter edderkopp».


 
 
 
 
 

På et gjerde henger det ti koder med et flagg over hver kode. De forskjellige flaggene er fra nasjonene til barna som går her som er fra andre land, eller har tilknytning til andre land. Disse kodene var barna med på å lage, de hjalp til med å finne sanger fra for eksempel Kina på YouTube, kopierte Url-adressen, og limte den inn i Qrafter Pro sin app. Barna bestemte også hvilken farge de ville ha på QR koden, og trykte på «skriv ut» symbolet.

Qr kodene har mange misjoner, vi her i vår barnehage kaller det for skattejakt når vi går med iPaden og finner kodene som er hengt opp. Barna finner informasjon i kodene, som understreker et tema som vi ser barna er interessert i. Det er lystfylt læring, selve iPaden gjør at det blir spennende i seg selv, men også det å finne ut hva som dukker opp «bak» koden gjør det til en utforskende, engasjerende og begivenhetsrik aktivitet.

Vi planlegger videre å lage QR koder som vi har med oss på tur, som vi kan lage natursti av, eller gi spesifikke oppgaver med. Om vi vil øve på telling/matte i naturen, er det enkelt å lage oppgaver som gir rom for dette; «finn 2 kongler og 4 stener. Hvor mange har dere til sammen? «Alle på gruppa skal finne tre kvister hver, hvor mange kvister har vi samlet til sammen?»

 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar